24 Mayıs 2012 Perşembe

Yer Değiştirme Projesi...

Dün akşamdan beri bu habere takılmış durumdayım.Zürih şehrinde, 2010'da bölgedeki demiryolu ağının genişletilmesi kapsamında, tarihi bir binanın yıkımı gündeme gelmiş. Ancak bir emlak şirketi 6200 tonluk binayı satın alarak taşımaya karar vermiş. 122 yıllık bina 60 metre kaydırılarak yeni yerine taşınmış.Bu tarihi binayı taşıma işlemi 2 gün sürmüş.

Kaydırma projesi 2 ile 3 milyon Frank (6 milyon lira) arasında bir maliyetle gerçekleştirimiş.
130 mühendis ve işçinin emeği ilegerçekleşen kaydırma projesi 16 saatlik birçalışma sonunda bitirilmiş. Yetkililer bu uzunlukta bir kaydırma işleminin Avrupa'da ilk kez gerçekleştiğini belirtmişler.Oysa 80 yıl önce Türkiye'de yapılmış bir yöntem.İşte aşağıda yayınlanmış o dönemin haberi:

ATATÜRK VE ‘YÜRÜYEN KÖŞK’Ü

Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, tarımda modern teknikleri kullanılması, çevre üreticilere örnek olması ve onların nitelikli fidan, fide, damızlık ihtiyaçlarının karşılanması için kişisel mülki olan Yalova’nın doğusundaki ‘Millet Çiftliği’ni bu amaca uygun olarak düzenletmiştir. Çiftlik içinde, deniz kıyısında, ikameti için 1929 yılında bir çınarın yanında iki katlı mütevazi bir köşk yapılmıştır.

‘Yalova Benim Kentim’ diyen Atatürk Yalova ile yakından ilgilenmiştir. Yalova’ya  gelişinde köşkün hemen yanındaki Ulu Çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bir bahçıvan ile karşılaşır. Hemen bahçıvanı yanına çağırarak bunun nedenini sorar. Görevli bahçıvanın cevabı şöyledir: Ağacın dalları uzamış binanın duvarına dayanmıştır. Aldığı cevaptan tatmin olmayan Atatürk, düşünülmesi bile imkânsız olan bir emir verir: “Ağaç kesilmeyecek. Bina kaydırılacak.” Görev İstanbul Belediyesi Fen İşleri Yollar-Köprüler Şubesi’ne verilir. Sorumlu baş mühendis Ali Nuri (ALNAR) binanın temellerini açtırır. Temellerin altına zor ve çok yavaş ta olsa raylar döşenir. Bina rayların üzerinde doğuya doğru 4 m kaydırılır. Bu olağanüstü ve riskli iş 10 Ağustos 1930 tarihinde tamamlanır ve Ulu Çınar Ağacıda kesilmekten kurtulur.

O günden beri köşkün adı “Yürüyen Köşk” olarak kalmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...