14 Mayıs 2012 Pazartesi

Goya,Zamanın Tanığı...


Çağdaş sanatın dev ismi Goya'nın eserleri, sanatseverler ile Pera Müzesinde buluşuyor.Goya’nın 230 eserinden oluşan, küratörlüğünü Marisa Oropesa ve Maria Toral’ın yaptığı “Goya, Zamanın Tanığı” sergisi içerdiği zengin gravür eserlerden ötürü “dünya çapında bir sergi” olarak tanımlanıyor.Goya’nın gravür serileriyle – Kapriçyolar, Savaşın Felaketleri, Boğa Güreşi, Atasözleri ya da Zırvalar-, aralarında döneminin kralı IV. Carlos ve kraliçe María Luisa’nın portrelerinin de yer aldığı çeşitli yağlıboyalarını buluşturuyor. Sergide yer alan yapıtlar, saray ressamlığı ve portreciliğinin yanı sıra, tanığı olduğu acı ve karanlık çağın tüyler ürperten görüntülerini, savaşın acımasızlığını ve dönemin toplumsal olaylarını eleştirel bir bakış açısıyla yansıtan,Goya’nın dünyasına ışık tutuyor.

 

Sergide yer alan bir diğer seri “Boğa Güreşleri” ise ünlü ressamın hem özel ilgisinin bir ürünü (gençliğinde boğa güreşi yaptığı söylenir) hem de para kazanma ihtiyacının sonucudur. Çünkü Kral VII. Fernando kelimenin tam anlamıyla bir boğa güreşi tutkunuydu va o sıralar parasızlık yaşayan Goya da onun bu tutkusundan yaptığı 40 gravürle yararlanmayı bilmişti.





Gitmeyi düşünenler için bir hatırlatma,sergide yağlıboya resim çok az,geniş bir gravür sergisi olduğunu bilerek gidin, aksi halde hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.İspanyol ressamın bu sergisi 29 Temmuz'a kadar Pera Müzesi'nde sergilenecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...