29 Mayıs 2012 Salı

Üç Kitap...


Hayat Bir Kervansaray, anne karnından başlıyor, çocuk gözüyle 50'lerin, 60'ların Türkiye'sini anlatıyor.Almanya'da yasayan Ozdamar'in Almanca olarak yazdığı ve 'Ingeborg Bachmann 1991' ve 'Walter Hasenclever 1992' ödüllerini kazanmış olan bu roman, aralıksız geçip giden tek tek imgelerden oluşan uzun bir yasam filmi de diyebiliz.
 1946 Malatya doğumlu sanatçı, uzun zamandır Berlin'de yaşıyor. Bochum ve Doğu Berlin tiyatrolarında oyuncu ve rejisör olarak çalışmış. İlk kez on iki yaşında Bursa'da sahneye çıkan sanatçı, 1965 yılında misafir işçi olarak Almanya'ya gitmiş. 1967 yılında Türkiye'ye dönerek, İstanbul'da Muhsin Ertuğrul, Beklan Algan, Ayla Algan, Haldun Taner, Melih Cevdet Anday ve Nurettin Sevin'den tiyatro eğitimi almış. 1970'te eğitimini tamamlayan Özdamar daha sonra Doğu Berlin'e geçerek buradaki Halk Tiyatrosu'nda Benno Besson ve Matthias Langhoff'la birlikte çalışmış. İzleyen yıllarda Bochum ve Frankfurt Şehir Tiyatroları'nda kariyerine devam eden sanatçı birkaç filmde, bu arada Dorris Dörie'nin "Doğum Günün Kutlu Olsun, Türk" adlı filminde de rol almış. Daha önce de Ingeborg Bachman, Walter Hasenclever, Adalbert von Chamisso, Kuzey Ren Vestfalya, Bergen Enkheim ve en önemlisi Heinrich von Kleist edebiyat ödülünü kazanmış olan Özdamar, 1982'den bu yana serbest yazar olarak çalışıyor. Yazarımızın tüm eserleri Almanca yayınlanmış ve sadece “Hayat Bir Kervansaray” Türkçeye çevrilmiş.


Parasız Yatılı, Füruzan'ın ilk eseridir ve benim en beğendiğim kitabı oldu.Sözün bittiği yer ise "Parasız yatılı imtihanına gelen çocuklar hep erken gelirler, hiç gecikmezler" .Bu cümleden sonra daha ne söyleyebilirim ki?


Sevgi Soysal'ın 1968 yılında yayımladığı Tante Rosa,yazarın anneannesi,teyzesi ve kendisinin yani üç neslin kadınlarının ortak sorunlarını,hayata karşı duruşlarını sentezleyerek oluşturduğu kadın karakter Tante Rosa'nın hayatını anlatıyor.Kadın olmanın zorluklarını ondört ayrı öykü ile,ironik bir dil ile okuyucuya aktarıyor.Cesur,dışa dönük,başkaldıran bir kadın Tante Rosa...Kitabın içi sizi yanıltmasın çocuk kitabı tarzında sevimli resimleri olan, ama kadının dünyasını düşündürücü bir dille anlatan harika bir kitap...:))


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...