26 Mart 2012 Pazartesi

Süleymaniye Camii...



Hürrem ve Kanuni Sultan Süleyman'ı izleyip, meşhur camiyi ziyaret etmemek olmazdı.Bendeki merak diz boyu olunca tabiki Cami ve Külliyesi ziyaret edildi.1550-1557 yılları arasında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş olan Süleymeniye Camii, Sultanahmet ve Eminönü arasında bulunur.Yapı için Bozcaada,İzmit,Mut,Ezine,Gazze ve Lübnan gibi farklı yerlerden taş örnekleri ve sütunlar İstanbul'a taşınmış, cami için kullunılmış.Külliye 15 bölümden oluşmuştur.Camideki 4 minare Kanuni'nin İstanbul'un fethinden sonraki dördüncü padişah oluşunu,minarelerdeki on şerefeyse, Osmanlı tarihinin onuncu padişahı oluşunu simgeliyor.Caminin içi de dışı kadar etkileyici ve akustiği mükemmel. Bu konuda yine rivayete dayanan hoş bir hikâye var: Cami inşa edilirken, Sinan'ın mihrapta nargile içtiği söylentisi yayılır. Söylenti padişaha kadar varır. Kanunî, bu söylenenlere inanmak istemese de bir gün ansızın inşaata baskın yapar. Bakar ki, Sinan gerçekten mihrapta nargile fokurdatıyor.
"Mimarbaşı, camide nargile içilir mi, sen bu işi yapmazdın, nedir bunun hikmeti" diye sorar.
Sinan şöyle cevap verir: "Sultanım, dikkat edin nargilemde tömbekide, tütün yoktur. Sadece suyun fokurdamasından meydana gelen sesin cami içerisinde dağılımını kontrol ediyorum. Buradaki suyun sesi caminin her tarafına eşit yayılırsa, yarın burada Kuran okuyacak olan hocanın sesi de 60–70 metreye kadar toplanan cemaat tarafından duyulacaktır. İşte bu yüzden, akustiği kontrol ediyorum."
 Mimar Sinan, cami içinde sesin iyi yayılması ve duyulması için harika bir teknik kullanmıştır. Bunun için bütün kubbeleri çift kubbe seklinde yapmıştır. Ayrıca, ortadaki büyük kubbeye, içeriye doğru açık durumda, derinlikleri 50 metreye ulasan, ağızları 5 metre olan 64 küp yerleştirmiştir. Bu küplerden, küçük kubbelerin köselerine ve sarkıtların altına da koymuştur aralarını da yumurta akıyla sıvamıştır. Bundan başka, zeminde, sesi yansıtmak için tuğlalardan boşluk bırakmıştır. İste bu sayede Süleymaniye Camisinin bir noktasında çıkan ses sağlı sollu önlü arkalı her noktasına aynı anda ulaşabiliyor. Camii imamının söylediğine göre, Japonya'dan gelen bir heyet caminin akustik sistemi ve mimari özellikleri konusunda tespit çalışmaları yaparlar, Fakat Japonlar, kendi ifadeleriyle akıl erdiremezler ve çalışmaya son verirler..Kanuni Sultan Süleyman'ın ve Hürrem Sultan'ın türbesi, caminin bahçesinde yer alıyor.

Hazır buraya kadar gelmişken, Tarihi Süleymaniyeli Kurufasülyeci'de, fasulye yemeyi unutmayın.Darüzziyafe de,  yemek için bir başka alternatif.Kemerli kapısından içeri girer girmez, sizi sessizlik ve huzur karşılıyor.Yemek yemeseniz bile, bahçesinde bir şeyler içmek için mutlaka uğrayın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...