1 Mart 2012 Perşembe

Rezan Has Müzesi...


Dün sabah işim nedeniyle, yolum Kadir Has Üniversitesi'ne düştü.Bu üniversiteyi ilk ziyaretimdi.İşlerimi halledip, önce biraz kantininde oturdum, sonra hemen yan tarafta bulunan Rezan Has Müzesi'ni ziyaret ettim.Müzede sergilenen resimler,  ünlü Türk ressamlarından, Nazmi Ziya Güran'a ait.Türkiye'de izlenimcilik akımının öncülerinden olan Nazmi Ziya Güran'ın eserleri 17 Nisan'a kadar bu müzede sergilenecek.






1914 kuşağı ressamlarından Nazmi Ziya Güran; Aksaray’da Horhor mahallesindeki baba evinde, Çamlıca’da, Süleymaniye’de ya da Fındıklı’daki geniş camlı atölyesinde, Boğaziçi’nde,Haliç’te, Üsküdar’da, deniz kıyılarında, kentin tepelerinde, sokaklarında, kırlarında, işgal yıllarında ya da Cumhuriyet coşkusunun en yoğun olduğu dönemde her şeyiyle İstanbul’un bir parçası, gözlemcisi, tanığı ve ressamıdır.Türkiye’nin ilk empresyonist ressamları arasında başı çeken Nazmi Ziya Güran, ışık ve neşeden parlayan eserlerinde en çok güneşin binbir pırıltısından etkilenmiş, tabiatın ona sunduklarını bir nimet olarak benimsemiş ve tuvallerine aynı gerçekçilikle yansıtmıştır. 
Resim sergisini gezdikten sonra, en alt katta bulunan Neolitik'ten Selçuklu'ya Sessiz Tanıklar, isimli bir başka sergiye geçtim.Sergide, M.Ö. 7500-M.S. 1500 yılları arasında Anadolu ve çevresinde yerleşen çeşitli uygarlıklara ait eserler, kronolojik olarak teşhir edilmelerinin yanı sıra, mühürler, tıp aletleri, silahlar, figürinler ve idoller, ağırlık ve ölçüler, aydınlatma araç gereçleri gibi kendi tarihsel süreçleri içinde tematik olarak da sergileniyor. Daha önce sergilenmemiş özgün eserlerin de yer aldığı sergide, M.Ö. 1-M.S. 1 yüzyıllara tarihlenen bronz bir küvet, gümüş kakmalı bronz cerrahi set, M.Ö. 2. bin yıl boyalıları, Urartu iğneleri, obsidyen ok uçları, at koşumları, adak heykelleri, kandiller ile pişmiş toprak heykeller bulunuyor.Bu etkileyici sergide 30 Mayıs tarihine kadar devam edecek.



 Ziyaret Saatleri: 
 Saat:9:00 - 18:00 
 Adres:
 Kadir Has Üniversitesi, Cibali - İstanbul



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...