27 Ocak 2012 Cuma

Dikey Bahçe











Son zamanlarda hoşuma giden tasarımlardan biri, dikey bahçe tasarımı.Özellikle Atatürk Havalimanı'nı kullananlar bilir, belediye dikey bahçe tasarımlarını hayata geçirdi.Dünyada pek çok örneği olan bu çalışma bize biraz geç gelse de çok hoş ve şık durduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

Balkon kültürünün içinde büyüyen ‘dikey bahçe mimarı’ Fransız Patrick Blanc tarafından icat edilen ‘dikey bahçe’ler büyük şehirlerde her geçen gün popüler hale geliyor.
‘Dikey bahçe de neyin nesi’ diyenler için konuyu biraz özetlemekte yarar var. 1994′te ‘yaşayan duvarlar’ adıyla Patrick Blanc tarafından üretilen sistem, en kısa tanımıyla binaların dış yüzlerinin canlı bitkilerle kaplanması anlamına geliyor. Üç parçalı sistemde; metal bir çerçeve, PVC katmanı ve suyu dengeli dağıtmak için bir keçe tabakası bulunuyor.
Paris, New York, Londra, Tokyo gibi şehirlerde her geçen gün ilgi gören ‘yaşayan duvarlar’ şimdiden 200′ün üzerinde yapıya uygulanmış durumda. Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nde çalışan bilim adamı Blanc’ın ‘dikey bahçeler’ üzerine bir kitabı dahi bulunuyor. Çocukluğundan itibaren bitkilere meraklı olan Blanc, Malezya yağmur ormanlarında yetişen 2 binin üzerinde bitkinin toprağa ve güneşe ihtiyaç duymadan yaşayabildiğini keşfedip, bu bitkilerin büyük şehirlerde çoğalmasını sağlayarak ‘dikey bahçe’ mimarisinin temelini oluşturuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...